Uneori şi psihologii au nevoie de… ,,Doctor’’

Fiecare oră care se scurge acum pe pământ, fiecare minut nu este altceva decât o luptă crâncenă, din ce în ce mai crâncenă împotriva ortodocşilor pe toate planurile. Şi nu-i lucru de şagă. Atacurile sunt de la zi la zi mai virulente, fără să conteze că sunt ilogice, mincinoase, manipulatoare, denigratoare, batjocoritoare, blasfemiatoare, în unele cazuri chiar mortale… Până la urmă acesta este scopul : să fie eliminaţi ortodocşii de pe tabla de joc a vieţii şi a lumii pentru că aceştia ,,îi discriminează’’ pe ceilalţi (fie că vorbim despre homosexuali sau alte confesiuni), pentru că sunt fanatici şi un pic cam ,,înfierbântaţi’’, pentru că nu vor să se lase prostiţi de lumea cea nouă, pentru că nu sunt corecţi politic, pentru că nu sunt de acord cu lozinca ,,unitate în diversitate’’ şi desigur exemplele ar putea continua. Şi mai trist este că multe dintre aceste ,,atacuri’’ vin din partea fraţilor noştri, creştini doar prin botez, nu şi prin trăire.

Un astfel de ,,atac’’ l-am constatat în urmă cu ceva vreme, după ce am urmărit două înregistrări ale unor emisiuni difuzate la televizor, diferite ca format, ca audienţă şi la două posturi distincte, având însă acelaşi invitat : psihologul creştin ortdodox Nicoleta Vascan.

Una dintre emisiuni a fost difuzată anul acesta, undeva prin luna ianuarie, la Kanal D – ,,Teo Show’’, tema acesteia fiind ,,Reîncarnare : adevăr sau baliverne ?’’ –  https://www.youtube.com/watch?v=KpqGkec19XE, 58:47. Cei doi moderatori, un fel de clovni moderni ai secolului luminii şi vitezei în care trăim, au dat gir a doi dintre invitaţi – un numerolog şi un terapeut Reiki Life – care s-au străduit din răsputeri să-şi expună ereziile despre reîncarnare. Şi asta în timp ce pe Nicoleta care susţinea adevărul ortodox  – că nu există reîncarnare – au avut grijă să o întrerupă de nenumărate ori, să o ia în râs, să o maimuţărească, să o pună la colţ, batjocorind astfel credinţa ortodoxă şi indirect pe Hristos. Şi asta în aplauzele figuranţilor din sală, mulţi dintre ei ortodocşi prin botez, dar iude pentru o brumă de bani  (n.r. – la emisiunile TV figuranţii sunt plătiţi) !!!

Anul trecut, prin martie, tot în calitate de psiholog, Nicoleta a fost invitată la o altă emisiune – ,,Universul credinţei’’, la TVR 1, alături de arhimandritul Timotei Aioanei, firul discuţiei înnodându-se în jurul unui eveniment care a făcut multă vâlvă în acea perioadă : o tânără minoră a plecat de acasă la mănăstire. Şi dacă de data aceasta emisiunea a decurs firesc, de bun simţ, în spiritul dreptei credinţe creştine, furtuna împotriva valorilor ortodoxe, şi implicit a Nicoletei, s-a declanşat de abia după aceea. Mai exact la doar câteva zile, când un alt psiholog – Mihai Copăceanu – a scris un material denigrator, mincinos la adresa Nicoletei V., dezinformând grav opinia publică (http://adevarul.ro/news/societate/tvrbor-psiholoaga-mare-pacat-1_53156ab1c7b855ff56da26c1/index.html). Personal, tot de curând, după ce am văzut emisiunea cu pricina, am citit şi acel material. Şi cred că minciunile respective nu pot să rămână fără replică. Printre altele, Mihai Copăceanu susţine că ,,psihologia este aconfesională, apolitică, iar denumirea de psiholog creştin ortodox nu este autorizată pentru că nu există un program de formare profesională în vreo terapie creştin ortodoxă acreditată de Colegiul Psihologilor din România care să-i ofere această titulatură.’’ Nimic mai fals. Domnul psiholog Copăceanu ar trebui să ştie faptul că pe 26 noiembrie 2013, Comitetul Director al Colegiului Psihologilor din România a dat un aviz profesional ,,Asociaţiei Psihologilor şi Psihoterapeuţilor Creştin Ortodocşi din România – APPCOR’’( în conformitate cu dispoziţiile art. 45şi 52 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 2013/2004, aprobată prin HG nr. 788/2005), sediul fiscal al asociaţiei fiind Mănăstirea Nera. Mai mult decât atât, domnul Copăceanu ar trebui să cunoască faptul că nu doar în România există astfel de psihologi creştin ortodocşi.

De pildă, în Rusia şi nu numai este arhicunoscut Dmitri Avdeev Alexandrovici, medic psihiatru, psihoterapeut şi specialist în psihologie medicală, care a studiat psihoterapia şi psihologia la Institutul de Cercetare Psihoneurologică „V. M. Behterev“ din Sankt Petersburg, la Academia de formare medicală post-universitară din Moscova, apoi în clinici din Germania şi alte ţări europene. Dr. Avdeev este membru a diverse societăţi şi asociaţii profesionale şi a participant la congrese naţionale, europene şi mondiale de psihoterapie şi psihologie medicală. Este autorul a numeroase articole publicate în peste 200 de publicaţii, a 42 de cărţi şi broşuri editate în mai multe limbi. Din 1991, dr. Avdeev a elaborat un model de psihiatrie ortodoxă. Nici Grecia nu stă mai prejos la acest capitol, în toată lumea fiind tradusă cartea ,,Psihoterapia ortodoxă’’ publicată în 1986, autor fiind

Mitropolitul Hierotheos (Vlachos) de Nafpaktos și Agios Vlasios. În plus, Mitropolitul Hieroheos Vlachos a depus o cerere la Societatea Americană de Psihologie în privinţa acreditării psihologiei ortodoxe, societate care a acceptat termenul de ,,psihoterapie ortodoxă’’.

Dar ce înseamnă aceasta ? Psihoterapia ortodoxă porneşte de la premisa că principala boală a omului contemporan, din care derivă  toate celelalte, este absenţa lui Dumnezeu din viaţa sa. De aceea prioritatea capitală a acesteia este regăsirea relaţiei cu Dumnezeu.  Şi este evident că această psihoterapie este cea mai compatibilă tipului de personalitate a românului care s-a născut într-un mediu de spiritualitate ortodoxă. De asemenea, trebuie precizat că unul dintre principiile de bază ale psihoterapiei ortodoxe este mărturisirea credinţei creştine din partea psihoterapeutului însuşi. Iată de ce, domnule Copăceanu psihologului creştin ortodox îi este permis ,,să predice ortodoxia’’, adică să-şi mărturisească credinţa. Iar asta nu înseamnă nicidecum prejudicierea imaginii celorlalţi români de alte confesiuni, atei etc.

Spre finalul articolului, domnul Copăceanu mai aruncă o minciună grosolană  invocând faptul că Nicoleta V. a încălcat Codul Deontologic al profesiei de psiholog, unde la articolul IV se precizează că ,,psihologii se vor angaja numai în acele activităţi profesionale pentru care au cunoştinţele, aptitudinile, experienţa şi atestarea necesare’’. Ceea ce domnul în cauză nu ştie este că Nicoleta Vascan a absolvit cursuri teologice (studii universitare de master – ,,Teologia şi Misiunea Socială a Bisericii’’), la facultatea de profil din Bucureşti. De asemenea, probabil că nu cunoaşte nici  Codul Deontologic al jurnalistului care la articolul II stipulează că ,,ziaristul poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil le-a verificat, de regulă, din cel puţin 2 surse credibile (n.r. – alţii spun trei surse)’’. Regulă de altfel mai mult decât de bun simţ. Întrebarea firească care îmi vine pe buze este de ce domnul Copăceanu a scris un asemenea material ? În condiţiile în care Mihai Copăceanu nu e chiar oricine. A absolvit teologia la Sibiu, precum şi psihologia, apoi a studiat Psihologia religiei la Oxford, şi a mai bifat şi un master la Kings College London. A publicat cărţi, articole, abordând inclusiv teme religioase. Deci e cam greu să spună cineva că nu cunoaşte anumite lucruri, şi totuşi ,,a lovit şi a lovit tare’’. De ce ?

,,O babă murdară pe picioare, care stă în faţa icoanei Maicii Domnului în biserică, faţă de un laureat al premiului Nobel ateu – baba e om, iar laureatul premiului Nobel e dihor. Iar ca ateu, ăsta moare aşa, dihor’’, spunea Petre Ţuţea. Cam aceeaşi diferenţă este şi între cei botezaţi, adică ,,creştinii doar cu numele’’, şi creştinii trăitori în Duh şi în Adevăr.

 

Emanuela D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *