Prostirea poporului cu minciuna adevarata

 „Atunci cand sunt oameni care te asculta cantareste bine ce le spui pentru ca raspunzi pentru sufletele pe care le ratacesti”

Un articol satiric aparut in publicatia umoristica Times New Roman la sfarsitul anului 2012 cu titlul „Patriarhul Daniel: Romanii cu nume de sfinti vor plati o taxa pentru a le folosi in continuare”  circula si acum la inceput de an 2015, fiind distribuit neintrerupt in toata aceasta perioada pe retelele de socializare. Mai mult decat atat, neexistand vreun indiciu sau o marca de avertisment gen „satira” sau „umor” articolul oripileaza neincetat comunitatea ortodoxa prin prezentarea minciunii ca fiind adevar si produce adversitate prin denigrarea Patriarhului BOR, preafericitul Daniel.

O sa dam in vileag aceasta tehnica manipulatorie utilizata cu atata nonsalanta: se utilizeaza metoda preluarii cu citarea sursei care transfera responsabilitatea primului care a publicat. Daca pe situl publicatiei Times New Roman putem observa mesajul „Cotidian independent de umor voluntar”, cei care au preluat ca „stire” aceasta gluma proasta o fac cu scopul premeditat al dezinformarii si manipularii celor neavizati. Astfel el este preluat ca stire veridica in unele publicatii printre sute de stiri reale. Cititorul este pur si simplu inselat cu buna stiinta!

Un procent de 87% dintre cititori sunt pacaliti si o iau de buna, in special cei care nu au mai auzit vreodata de aceasta publicatie. Foarte putini, doar 13% sunt cei care se prind din prima ca este o satira. Dar oare cati o mai citesc si ies fara sa comenteze, si care raman dezinformati ? Foarte multi! Pe asta se mizeaza cand se scriu articole de o asemenea maniera. Efectele unui singur articol de acest tip nu s-au stins nici acum la mai bine de doi ani de la aparitie fiind distribuite la nesfarsit pe facebook. Iar din cauza unor „eroori” „stirea” apare si in alte publicatii preluata regulamentar cu mentionarea sursei pentru ca responsabilitatea sa revina primului care a publicat-o desigur tot fara avertismentul „umor/satira”.

Avem si un exemplu concret, publicatia Criterii Nationale a preluat si ea ideea din zbor manipuland grav opinia publica, prezentand-o printre stiri adevarate, ceea ce-i da legitimitate ca informatie reala si credibila:

http://www.criterii.ro/index.php/en/arges/7488-genial-tareeee-patriarhul-daniel-romanii-cu-nume-de-sfinti-vor-plati-o-taxa-pentru-a-le-folosi-in-continuare

Aici inselarea e maxima, doar linkul de la sfarsit in care apare mentionata sursa initiala te mai poate face sa intelegi ca e de gluma. Dar cine da pe link pentru a citi inca o data acelasi lucru? Spicuim dintre comentariile pe care le-au facut chiar cititorii, multi dintre ei ortodocsi, manipulati abject si mizerabil. Precizam ca am evitat elegant comentariile ateiste pline de ura, intoleranta si organe sexuale care din respect nu le putem reproduce aici:

„In legatura cu timpenia de taxa a ta, sa nu prind un popa la usa mea ca matur curtea cu el. Imi schimb numele. Nu mai vreau sa am nume de sfint crestinesc. Crestinismul e o religie PĂGÎNĂ ptr poporul roman”

„Sunteti penibili… nu aveti nici o credibilitate ca ”fete bisericesti’! vai si amar”

„Nu i ajung banii si a gasit din ce sa i faca,te miri ca il mai sufera Dumnezeu pe Pamant cu atata lacomie”

„Eu oricum trec la catolicism,cred inta ramane aceeasi,insa bataia de joc a acestor animale depaseste cu mult intelegerea mea si a multora !”

„Ma pis pe taxa voastra am doua nume de sfinti. Dumnezeu nu v-a zis sa va lafaiti in banii nostri”

„nu va mai satura Dumnezeu ……. huooooo”

„oare cat le poate COACE mintea odihnita……?”

„O sa ajungem sa platim si taxa pe rugaciune.Orice discutie si cerere se inregistreaza si se da numar de ordine.D-zeu se ocupa pe rand de toate si de toti.Convorbirile vor fi inregistrate de d-nul patriarh si nu au voie sa contina mai mult de 3 cereri/convorbire.
Cat despre gogomania pe care patriarhul a scos-o(daca este adevarata) parerea tuturor crestinilor din aceasta tara este ca acesta este un sarlatan!”

„sa va fie rusine……cititi mai bine biblia…ca ati cam uitat cuvANTUL LUI DUMNEZEU…

„Cei care nu sunt crestini ortodocsi vor fi obligati sa se boteze pentr a-i obliga sa plateasca taxa? Prefericitul Daniel se aude ce vorbeste?”

„ce face biserica pt oameni??? platim la fel ca la bar- ok. mergem la bar !!! asta vreti asta ve-ti primi !
biserica un plateste taxe, un tine evisente contabile, de ce??? ce ascund??? SARLATANILOR !!!
ESTE O IDEE BUNA , DANIEL- NUMAI ASA POTI SA RAMII SINGURUL CREDINCIOS ORTODOX DIN ROMANIA!!!! URAAAA, foarte inteligent hotule!
Oameni buni , haideti sa facem lucrurile cu cap si nu cu sufletul ,renuntam toti la religia ortodoxa si cerem guvernului sa-i desfinteze si sale taie ajutoare , favoruri si altele!!!
Voteaza NU – pt. ORTODOXISM !!!!”

„sunt ortodox pana in maduva oaselor, nu voi renunta niciodata la ortodoxie, la biserica si la preoti…dar aceste nume erau si inainte de a fi trecute in calendare, deci au fost inventate inainte de canonisire…toate numele au fost date de Dumnezeu, de ce nu luati taxa pe toate??”

„dumnezeu nu cere bani . voi aveti nevoie de bani sa va plimbati in masini luxoase. asa cv nu am mai pomenit . despre ce vorbim? din cauza asta nu ne mai tine d zeu . lacomia naste monstri. pacat ca isi bat joc de numele sfintyiilor si a lui d zeu…”

„Stimate Preasfintite Patriarh al Romaniiei, credeti ca daca platim taxa pt numele sfantului pe care il avem il v-a bucura pe Dumnezeu?? Sfintii au nevoie de banii nostri sau au nevoie sa ii cinstim? In Biblie Iisus le spune ucenicilor sai ” Dati cezarului ce este al cezarului” sfinti nu ne-au cerut nimic decat sa il iubim pe Dumnezeu… Deci de ce ar trebui sa platesc aceasta taxa, doar pentru ca spuneti Sfintia Voastra??
Daca noi vom platii aceasta taxa o veti plati si Sfintia Voastra sau numai noi mirenii ??
Nu vi se pare ca transformati Biserica din ce in ce mai mult intr-un bazar in care oamenii intra ca sa isi chelutie banii , ci nu pentru a fii intr-o stransa legatura cu Dumnezeu??”

„lacomia naste monstri…”

„si nea daniel trebuie sa se jertfeasca ca sa puna o taxa pe o asemenea aberatie……. …………..c a sa poata sa-si ridice palate si sa-si ia limuzine si etc.,ca asa la sfatuit presedintele basina sa procedeze ca sa mai smulga de la popor niste bani…….sa te ajute dumnezeu nea daniel”

„doamne iartai ca nu stiu ce fac ne schimbam numele in obiecte sau in animale precum nemtii”

„cred ca BOR e singura Biserica cu astfel de idei bizare; nu-i mai ajung subventiile de la Buget si nici veniturile din afacerile proprii.
E o rusine! Vom ajunge sa platim taxe la intrarea in biserici!”

„Si ei vor plati taxe, isi pun nume de sfinti, daca nu au isi insusec,sau vom plati tot noi si pentru ei? Eu cel putin nu voi da un sfant, oricum ne fura astia ca in codru.”

„HUUUUUUUUOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOO!!!! !!!!!!!”

„Iar intrebarea mea este „Parinte, esti sanatos la cap?””

„jegule ce esti”

„sa se alega praful de toti cei ce gandesc asa ceva”

„Ce ai pazzit tataie ai baut aghiasma cu vin de i-ti veni ideia asta nastrusnica dar tu platesti ceva ca esti patriarh al Romaniei.”

„patriarhu daniel e posedat de satana , cautati urgent un EXORCIST”

„luav-ar drequ cu banii vostri , cereti bani pentru cei care poata numele …. ala nu are ce cauta in biserica macar”

„Sunt sigur ca Dumnezeu nu ar fi de acord cu acesti hoti nenorociti travestiti in fete bisericesti. Lumea moare de foame in tara asta iar ei se plimba cu Mercedes-Benz de peste 100.000 de euro.

„Cine da acei bani pentru numele sau inseamna ca are mult praf pe creier. Ce oribila a ajuns lumea daca si Biserica a ajuns sa te „jefuiasa” in cel mai penibil mod posibil. Pacat ca nu suntem constienti de ce ni se intampla…”

Rezultatul dezinformarii este incredibil, din 81 de comentarii doar 15 ne fac sa credem ca cititorii au inteles ca era vorba de o gluma adica un procent de cel mult 13 %.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *