Interviu cu părintele Cătălin Moț

Interviu cu părintele Cătălin Moț, acordat in exclusivitate publicatiei OrtodoxPanaLaMoarte.Ro:

Publicatia: Hristos A Înviat!

Cătălin Moț: Adevărat A Înviat!

Publicatia: Cum va numiti?

 C.M. Iubiții mei frați si surori întru Hristos – Domnul nostru, mă numesc Cătălin-Octavian Moț, sunt preot ortodox, activ la o parohie din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America.

Publicatia: Spuneti-ne cateva cuvinte despre dvs.

C.M. M-am născut intr-o familie modestă din orașul Timișoara, într-un cartier suburban numit Mehala. Deși mama mea provenea dintr-o familie înstărită, de băștinași de acolo din cartier, bunicul ei fiind chiar unul dintre ctitorii Bisericii noastre parohiale prin anii ’30, ea din păcate nu a fost foarte bisericoasă, credea în Dumnezeu, insă cam atat, nu practica Credința, nu postea, se mai ruga din când in când, iar la Biserică a mers numai când eram eu copil, puțin după ce am împlinit eu 7 ani, de fapt aceasta este și ultima dată, când eu copil fiind îmi amintesc că am fost la Biserică la o slujbă duminicală cu ambii părinți, prin toamna anului 1969, la puțin timp după ce am împlinit vârsta de 7 ani. Tatăl meu, pe cealaltă parte, nu a fost nici el bisericos, mai rău decât atât, îi cam plăcea să bea și mai era pe deasupra și violent la băutură. În fine, nu doresc să intru în detalii prea multe despre familia mea, o voi face cu siguranță altădată, când am să vă povestesc și cum eu, provenind dintr-o asemenea familie am ajuns prin nemăsurata Milă și adânca Iubire de oameni a Preamilostivului Dumnezeu, să aud Chemarea Lui și să-L urmez, acceptând necondiționat să mă duc la Școala Teologică și mai târziu să ajung în nevrednicia mea să ajung să-L slujesc și la Sfântul Altar, eu cel mai nevrednic dintre toți preoții și întâiul dintre toți păcătoșii acestei lumi.

Publicatia: Care credeti ca sunt problemele cu care se confrunta crestinul ortodox in lupta sa pentru mantuire?

C.M. Adevăratul motiv pentru care am acceptat acest interviu este acela de a dezvălui anumite practici sectare de racolare a potențialilor adepți, aceasta pentru a întări eforturile noastre ale tuturor de a lupta împotriva sectarilor si a propagandei lor bolnave. Voi încerca in cele ce urmeaza, pe de-o parte a combate invățătura sectară, de a demasca practiciile lor veninoase de a atrage noi adepți în sectă și totodată, de a-i convinge pe credincioșii noștri ortodocși, care dintr-un motiv sau altul sunt nepracticanți ai Credinței lor, de a se reîntoarce la Sfanta Noastră Biserică Ortodoxă, Singura Biserică Adevarată a Lui Iisus Hristos și totodată spre a nu fi tentați să adere la rătăciriile sectarilor.

Publicatia: Cand ati auzit prima data de sectari?

C.M. Reveniind la cartierul copilăriei mele, prin anii ’60, noi nu am avut case de adunări ale sectarilor la noi în cartier. Am avut 3 Biserici în Piața Avram Iancu, Ortodoxă Romană, Ortodoxă Sârbă, și Romano-Catolică pentru etnicii germani și maghiari care populau cartierul împreună cu ceilalți. Cu toate acestea însă, exact peste drum de casa părinților mei, locuia o familie de baptiști, oameni mai în vârstă, fără copiii, familia Tocan Pavel si Maria, care de fapt erau veniți în partea locului, dintr-un sat de pe lângă granița cu Serbia, numit Valcani. Acești vecini, în ciuda faptului că erau baptiști, nu erau foarte agresivi, în sensul că nu desfășurau o propagandă sectară foarte energică pe strada noastră, și chiar dacă ar fi încercat să o facă, nu cred că ar fi avut succesul scontat. Asta pe de-o parte, datorită faptului că pe vremea respectivă nimeni nu era dispus să se lepede de Credința Ortodoxă așa de ușor, chiar credincioși nepracticanți fiind și pe de altă parte, datorită faptului că domnul Tocan Pavel, fusese un alcoolic notoriu, chiar la nivelul de a fi adunat de oameni și vecini de prin șanțuri, când încerca să-ți găsească drumul spre casă, de la cârciuma/bufetul/birtul de cartier, bufet aflat la două străzi distanță , de casa unde locuia, cu toate că soția lui a fost dintotdeauna practicantă a sectei baptiste. Sigur că în asemenea circumstanțe, chiar dacă vreunul din ei ar fi încercat să convingă pe vreunul dintre vecini să treacă la secta lor, șansele ar fi fost minime, aproape de zero! Pe măsură ce creșteam mai mare, am început să aud mai des, cum că “pocăiții” cum li se spuneau și li se spune dealtfel și în ziua de astăzi sectarilor, de către credincioșii noștri ortodocși ignoranți, sau mai rău nepracticanți, cum că sectarii, umblau prin cartierele orașului Timișoara să racoleze și să câștige cât mai mulți adepți.

Publicatia: Cum procedau si de ce credeti ca reuseau sa faca acest lucru?

C.M. Printre eforturile pe care le făceau, se numără, invitațiile pe care le lansau cei deja adepți ai sectelor respective, în cea mai mare parte, baptiști, adevntiști de ziua a șaptea, sau sâmbătari, cum mai erau numiți aceștia din urmă și bineînțeles că nu putem încheia lista sectarilor fără a-i pomenii pe penticostali sau tremurătorii cum li se mai spune. Ei bine toate aceste secte, desfășurau incă de pe vremea aceea, o propagandă foarte îndârjită, aș putea-o numi, având scopul de a atrage cât mai mulți adepți de partea lor din rânduriile credincioșilor ortodocși nepracticanți și chiar practicanți. Metodele de racolare erau simple la vremea aceea, datorită faptului că trebuiau să fie atenți cum abordează persoanele, deoarece potrivit legilor statului comunist de la vremea respectivă, era strict interzisă orice fel de propagandă ori manifestare religioasă, în afara spațiului locașurilor de cult. În ciuda acestui fapt, însă, business-ul sectar, funcționa din plin, deoarece, pe de-o parte aceste secte , aveau suficiente fonduri strânse din zeciuiala percepută în cadrul cultului, parte din fonduri fiind utilizate, pentru a-i mitui pe demnitarii comuniști ca să le facă sectarilor anumite concesii și chiar pentru ca aceștia din urmă, demnitarii comunisti, să-și “închidă” ochii și urechiile, pentru a-i lăsa pe sectari să-și desfașoare propaganda nestingheriți.

Reveniind acum la propaganda sectară și la metodele acesteia de racolare a potențialilor adepți, ea (propaganda) funcționa la vremea anilor ’80, foarte simplu cum dealtfel aminteam anterior. Prin invitații insistente ale membrilor sectei, lansate, prietenilor, vecinilor, rudelor și cunoscuților, să vină la “adunare”,mai întâi doar cu titlul de vizită, iar apoi în funcție de reacția participanților din prima fază, se decidea în cadrul sectei dacă merită sau nu să mai continue cu insistențele, deși insistențele mai continuau oricum pentru o perioadă, în ideea că poate-poate, omul respectiv, ori familia, mă rog, după caz, își va schimba opinia și va accepta adeziunea la sectă. Tot referitor la secte, doresc să subliniez , că la vremea aceea, suntem încă in preajma anilor ’80, în tot orașul Timișoara existau numai 5 case de adunare ale sectarilor, 3 baptiste, 1 penticostală și una adventistă de ziua a șaptea, (ce bine ar fi fost de ar fi rămas numai atâtea, și de ar fi dispărut toate treptat, însă din păcate nu s-a întamplat așa, ci dimpotrivă numărul lor a crescut considerabil) iar în ziua de astăzi, cred că eu cel puțin le-am pierdut numărul, asta poate și pentru faptul că nu mai locuiesc în Timișoara și nici în țară de peste 20 de ani.

Publicatia: Ce a insemnat Revolutia din 1989 in istoria sectarismului romanesc?

C.M. Am ajuns apoi la momentul Revoluției din Decembrie 1989. De aici încolo practic, cu tot respectul pe care îl am pentru libertatea și demnitatea cetățenilor României, pot să spun că odată cu redobândirea libertății s-a deschis și cale liberă răspândirii foarte rapide ale sectelor religioase în România. Cum s-a produs acest lucru? Foarte simplu! Sunt convins că mulți dintre dumneavoastră vă amintiți momentul deschiderii granițelor României din acea perioadă a pătrunderii pe teritoriul țării noastre a sute, daca nu mii sau zeci de mii de camioane cu ajutoare umanitare unele trimise într-adevăr numai în scopul ajutorării unei populații de peste 23 de milioane de locuitori la vremea aceea, infometată și batjocorită ani la rând de o familie dictatorială, însetată de putere și îmbogățire. Însă odată cu pătrunderea acestor ajutoare umanitare, care au fost trimise în scopuri strict caritabile, au venit și altfel de ajutoare, care aveau să schimbe România si oamenii ei pentru totdeauna, în sensul că mulți conaționali de ai noștri s-au lăsat seduși de avantajele materiale oferite de o sectă sau alta și din diferite motive, cel principal constituindu-l acela de a nu fi fost credincioși practicanți ai Sfintei Noastre Ortodoxii, ci se numeau Ortodocși numai în virtutea Botezului primit din fragedă pruncie, și orbiți fiind de aceste ajutoare, s-au convertit la religiile lui Satan, sectele religioase venite din toate colțuriile lumii, cu precădere însă din SUA.

Publicatia: Ati mentionat ca existau mai multe metode de racolare.

C.M. Pe lângă avantajele materiale cu care au ademenit populația, sectarii au mai folosit cel puțin alte două metode mârșave de a atrage oamenii. Prima este înfățișată prin faptul că aduceau tot felul de “falși vindecători”, care prin așa zisele lor “puteri miraculoase”, pretindeau că pot vindeca tot felul de boli și alinau durerile celor suferinzi, după modelul “celebrului Benny Hinn” din Statele Unite. O a doua metodă de a atrage românii la secte, a fost aceea de a merge prin satele unde aveau informații precise că, credincioșii parohiei ortodoxe din localitate, nu sunt uniți în jurul Bisericii Ortodoxe și a preotului lor din diferite motive, în special datorită conduitei morale necorespunzătoare a slujitorului respectiv, sau a anumitor vicii, pe care, acesta din urma le-ar fi posedat. Într-un asemenea mediu neprielnic desfășurării unei vieți spirituale normale într-o parohie, intervenea propaganda sectară, loviind din răsputeri în conduita morală a preotului și a posibilelor vicii pe care acesta chipurile le-ar fi avut, iar cei slabi în credință, deveneau victime ușoare și sigure, ale lupilor răpitori, care deghizați în piei de oaie, atacau, turma lipsită de apărare a Bisericii Celei Adevărate a Lui Iisus Hristos, Biserica Ortodoxă! Pentru a întări această ultimă afirmație, aș dori să subliniez, o serie de avantaje pe care propagandiștii sectari, le aduceau în sprijinul “propovăduirii evangheliei” pe care pretindeau că o vestesc, printre aceste argumente aș aminti, garantarea iminentă a mântuirii sufletelor, tuturor celor care trec la sectele lor, mântuirea instantanee, în urma “botezului sectar” la secta respectivă, precum și numeroasele avantaje materiale, biblii gratuite, brosuri colorate și multe altele de acest gen.

Publicatia: Cum explicati succesul sectarismului in SUA?

C.M. Legat de experințele avute și unele chiar trăite de mine cu sectarii, după emigrarea mea în Statele Unite, din 1993, aș putea spune, că aici am trăit pe viu uneori și experimentat din plin, mecanismul înșelătoriei sectare, spălăriile pe creier, minciuna cea mare și toate celelalte aspecte legate de propaganda sectară. De fapt e o chestiune de logică din viața de toate zilele, că dacă dorește cineva să înțeleagă principiul de funcționare a ceva oarecare, atunci trebuie să meargă la izvoare, la originea acelui lucru. Cam așa aș descrie și eu lucrurile pe care le-am învățat aici, în țara în care își au originea toate sectele pământului. Deci am ajuns la izvoarele tuturor sectelor și am văzut, experimentat și învățat, în principiu și în linii mari, mecanismul de funcționare al propagandei sectare. Și anume, haideți să vă explic și dumneavoastră, cum funcționează acesta. Pe plan local nu este mult diferit, de cel pe care l-am subliniat în România anilor ’80, adică de cele mai multe ori își atrag adepții pe bază de invitații, de la rude, prieteni cunoștiințe, etc., „veniți la noi numai o dată, să vedeți ce frumos este”, etc. Singura diferență este că în Statele Unite, fiind interzisă propaganda de orice fel, inclusiv cea religioasă, atât în locuri publice, cât mai ales în cele mai multe dintre locurile private, acest lucru nu este posibil. Și atunci există așa numitele imperii evanghelice, create de persoane sau personalități mai bine spus,ca, Billy Graham, Pat Robertson, Charles Stanley, Benny Hinn, Janice Meyer, Charles Dobson,Jerry Falwell și mulți, mulți alții, care dețin un capital de miliarde de dolari fiecare și care recrutează tot felul de “misionari”, de ocazie, care au abilități înnăscute de comercianți care știu foarte bine, unde, cum, când și mai ales cui, să-și vândă „produsul”.

Publicatia: In incheiere va multumim si va rugam sa adresati cititorilor nostri un cuvant de invatatura.

C.M. În primul rând să nu vă lăsați amagiți si păcăliți de acesti impostori! Pur și simplu, nu mergeți la adunăriile lor, refuzați-i politicos, dar cu fermitate, deoarece dumneavoastră, credeți-mă, nu aveți ce căuta acolo! Biserica noastră este pregatită să vă raspundă la toate nevoile omenești pe care le aveți, avem rugăciuni și slujbe pentru toate nevoile sufletului, poate că uneori mai puțin la cele materiale, însă nu disperați, Dumnezeu are un plan pentru fiecare, nu ne lasă la greu și va randui pentru fiecare dintre noi ceea ce este bun și de trebuință, așa cum spunem în Rugăciunea Amvonului de la Sfânta Liturghie: “Că toată darea cea bună și tot darul desăvârșit de sus este, pogorând de la Tine Parintele Luminilor, și Ție, Mărire și Mulțumire și Închinăciune Îți înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor, Amin!”

Nu vă părăsiți Credința, orice ar fi, cum am spus, în Biserica Noastră avem toate cele trebuincioase pentru mântuire, toate rugaciuniile rostite în Biserică si de Biserică, sunt menite să răspundă tuturor nevoilor omenești ale credincioșilor noștri, la alții nu găsiți nimic din ceea ce avem noi! Nu părăsiți Corabia Mântuirii, rămâneți în Ea până la sfârșit, fără să vă gândiți la cât de greu ne este, pentru că , acela ce va răbda pană la sfârșit, acela se va mântui! Știu suntem loviți de “furtuni” și vom fi loviți și în continuare până în ultima zi în care această lume va exista, și de tentații, de ispite, și de secte și de necredință și de multe altele, știute sau neștiute, văzute, sau nevăzute. În curând vom fi loviți și de cea mai puternică lovitură, cea a lui Antihrist, din această lume, ultima încercare a diavolului de a ne distruge, și mulți dintre noi va trebui să fugim in munți și să ne apărăm Credința și Biserica Cea Adevărată a Lui Hristos, cu propria viață, dar nu disperați, pentru că făcând astfel, ne vom câștiga mântuirea în Împărăția Lui Dumnezeu, împlinindu-ne astfel, în această viață scopul pentru care am fost creați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *