Cateva consideratii despre libertatea unora si nelibertatea crestinilor

Pe data de 8 ianuarie 2016 a aparut in Libertatea (http://www.libertatea.ro/detalii/articol/bataie-pe-moastele-ajunse-fabrica-de-bani-563557.html) un articol intitulat <<Bataie pe moastele ajunse ,,fabrica de bani’’>>, semnat de Maria Apostol – frumos nume, altfel – prin care s-a aruncat iar cu noroi in Biserica si in sfinti. Sigur e o campanie inceputa demult de presa romaneasca care continua fara nicio jena si cu un scop precis de a denigra preotii, oamenii bisericii oricare ar fi ei, sfintele moaste pentru a scadea increderea credinciosilor in Hristos.

Titlul este incitant ca sa sara in ochi si celor care nu vor citi pana la capat despre ce e vorba, dar facut in asa fel incat fiecare sa ramana cu o idee gresita despre faptul ca pe noi crestinii ne intereseaza banii, chiar mai mult decat sfintele moaste si pentru asta ne batem intre noi. Nimic mai fals si mai manipulator.

In realitate, oricine va citi articolul va vedea ca de fapt nimeni nu se bate cu nimeni, iar singura suma de bani mentionata de jurnalista este 10 lei, pentru care nu aduce insa nicio dovada ca s-a dat. Daca era de buna credinta atunci cand a vazut ca o persoana a lasat acolo 10 lei – ,,o fabrica de bani’’ – ar fi trebuit sa o intrebe pe acea persoana de ce i-a lasat, ce sperante are, daca a mai lasat si altadata. Altfel, aceasta nu este o documentare onesta, ci doar cuvinte aruncate pentru a denigra gratuit.

Mai mult, din felul in care a scris materialul jurnalista dovedeste fie o rea intentie, fie ca nu cunoaste mai nimic despre credinta ortodoxa. De ce spun asta? In articol se afirma despre Sf. Ilie Lacatusu ca oamenii ,,il considera sfant pe decedat, desi nu este canonizat’’. Regula este ca sfintii sunt mai intai cinstiti de catre popor. Toti romanii crestini traitori s-au inchinat zeci de ani de-a randul Sf. Daniil Sihastrul ca unui sfant, desi a trait in perioada Sf. Domnitor Stefan cel Mare, deci anii 1400-1500, dar oficial a fost canonizat de abia in iunie 1992.

Adevaratul conflict care exista in Biserica Ortodoxa este legat de faptul ca se refuza canonizarea Sfintilor Inchisorilor, dar aici e o alta discutie separata.

Concluzia este ca orice om poate manipula oricand daca scrie ceva, daca spune ceva rupt din context, adica fara sa dea toate detaliile, iar presa face asta la greu, in timp ce noi crestinii in loc sa punem mana pe cartile de istorie adevarata (care inca mai sunt pe piata!) ne pierdem timpul cu fetele din aproape toate paginile ,,Libertatii’’.

P.S. Si eu am fost in mai multe randuri la mormantul Sf. Ilie Lacatusu si nimeni nu mi-a cerut niciun ban si nici nu am dat vreun leu. Dar, in cazul in care as fi dat totusi bani, cred ca inca mai am libertatea asta: sa fac ce vreau cu banii pe care ii castig in mod cinstit, nu vad de ce acest lucru ar trebui sa fie discutat, dezbatut de Maria Apostol, de alti jurnalisti sau apropiati ai lor, precum Remus Cernea si altii.  Nu credeti?

Cine este Maria Apostol

Licențiata in Jurnalism, a studiat la London Business School. A fost PR al Pro TV (care le baga pe gat romanilor ideea ca homosexualitatea e ceva bun, normal)  până la începutul lui 2014, a fost audiată ca martor în Gala Bute. A părăsit grupul Intact si in prezent lucreaza se pare la Libertatea (trustul Ringier).

Cate ceva despre trustul Ringier

 Michael Ringer impreuna cu sotia sa Ellen Ringier sunt evrei din Elvetia care detin o caracatita internationala, respectiv cea mai mare companie media elvetiana cu prezenta internationala. Ringier editeaza in Romania si alte titluri de succes, precum Unica, Viva!, Elle etc. Nimic nu e intamplator: la putere sunt cativa oameni care trag sforile si care vor sa ne traseze ce sa gandim, cum, pana unde, care ne pot vinde si minciuni daca e cazul. Depinde de noi daca ne lasam manipulati ajutandu-i pe acestia sa-si faca o fabrica de bani dintr-o fabrica de minciuni sau ne facem singuri o ,,fabrica de bani’’ in cer.

Cristina Manuela D.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *